måndag, december 11, 2023
HomeBloggStora webbläsarvalet

Stora webbläsarvalet

Inlägget har lästs 1226 gånger

Har ni gjort valet av webbläsare? Då är det dax att böra fundera på det.
Under veckorna som varit har vi fått mail och telefonsamtal om vad man ska välja för webbläsare.

Vi använder själva Firefox som standardläsare och utvecklar samt testar allt i denna webbläsare.

Vi kan inte ge rekommendationer på vad ni ska välja av de olika webbläsarna men med tanke på alla problem och säkerhetshot som det pratats om, speciellt senaste tiden, rekommenderar vi inte att ni använder Internet Explorer.

Microsoft arbetar på en ny version av denna webbläsare som vi följer nyfiket. Den kommer bli en mycket säkrare och bättre webbläsare, men dröjer ett tag till innan den lanseras.

Inget kan dock vara till 100% bra och till 100% säkert. Man får vara glad om man kommer så nära 100% som möjligt.

Använder ni regelbundet en Mac med Safari rekommenderar vi att ni även använder Safari på er PC. Detta för att ni ska känna er hemma och snabbt känna igen fel och andra konstigheter ni inte sett förut, som då kan bero på infekterade hemsidor, trojaner eller virus.

Ett måtto man kan ha är att använda det ni är bekväm med, och var extra försiktig när ni surfar samt var uppmärksam på om det händer något annorlunda eller ni inte känner igen er. Då ska ni genast ta kontakt med någon som kan titta på det och avgöra om det är ett virus eller ett fel.

Att ständigt hoppa mellan olika typer av datorer, webbläsare, programvara, utseenden osv orsakar en osäkerhet samt att det blir svårare att upptäcka när något inte står rätt till.

Jämför detta med att varje dag du ska till jobbet sätta dig i helt olika bilar, stora som små, höger eller vänsterstyrda osv. Var hittar jag hur mycket bensin som finns, är det en elbil eller vanlig, vad ska jag tanka för typ av bensin, säger bilen att något är fel osv.

Använd därför den webbläsare ni är vana att använda och normalt skulle använda. Strunta i de andra webbläsarnas prat om hur mycket bättre och säkrare de är.

En säker dator är en som inte är kopplad på nätverket/internet och inte har någon webbläsare. Så fort du kopplar upp dig måste du hålla koll på vilka sidor du besöker, vad du besöker och vad som händer när du besöker en sida. Sen måste man ha uppdaterade och BRA antivirusprogram.

Se även till att en duktig person, på datorer och säkerhet, minst 2 gånger per år kontrollerar datorn. Även om ni har antivirusprogramvara betyder det inte att ni är fria från virus. Det är bara kända virus hos tillverkaren av antivirusprogrammet som datorn skyddas mot. Nya virus är enkla att skriva och programmet kan inte veta om det är virus eller inte.

Kontakta oss gärna om råd inför valet av webbläsare, antivirusprogram och andra IT saker som rör din dator.

Lycka till med ert val.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments

marianne on Kontakta mig
Daniel on Kontakta mig
Zebastian J on Press och Media
Fidan Bytyqi on Press och Media
Kasja on Press och Media