onsdag, juli 24, 2024
HomeIT-lösningarTest av nya smarta Synology DS920+ NAS

Test av nya smarta Synology DS920+ NAS

Synology DS920+
Synology DS920+

Jag har under ett par veckor testat nya smarta Synology DS920+ som är en nätverksansluten lagringslösning eller förkortat NAS. Den är som tidigare Synology produkter väldigt lätt att sätta upp och konfigurera. Med ett stort utbud av färdiga applikationer inne i administrations gränssnittet så är det smidigt att få till en lösning man vill ha t.ex. backup.

Synology DiskStation DS920+ är en 4 disk nätverksansluten lagringsenhet (NAS) som ger snabb prestanda och erbjuder ett stort urval av valfria server-, säkerhetskopierings- och produktivitetsappar.

DS920 är designad för hem med avancerade användare eller små till medelstora företag (SMB). Enheten är lätt att bygga ut och levereras med en uppsjö av Synology och tredjepartsappar, inklusive Synologys kraftfulla Collaboration Suite. DS920 + presterade mycket bra i mina filöverföringstester. Om det ska vara något som jag önskar på en produkt som denna är möjligheten att ha 10Gbit/s portar. I testet har jag använt 4 stycken Seagate mekaniska 10GB diskar och sedan 4 stycken 512 GB SSD från Intel för att se skillnaden i överföringshastigheter som jag kommer att visa i ett senare test.

Design och funktion

DS920+ ser rätt lik ut tidigare modeller t.ex. DS1019+ som lanserades för några år sedan men har fyra frontladdade enhetsfack snarare än DS1019+ som har fem. Förutom enhetsfacken har frontpanelen en USB 3.0-port, en bakgrundsbelyst strömbrytare och fem LED-indikatorer för systemstatus och enhetsaktivitet (en för varje enhet). På baksidan hittas två stycken 1Gbit/sek LAN-portar, en sekundär USB 3.0-port och en eSATA-port för att bygga ut med ett diskkabinett med plats för flera diskar. Lite synd är det att LAN-portarna bara är 1 GB portar och inte de nyare snabba 2,5 GB-portarna dock stöder de länkaggregering och failover så man kan få 2 Gbit /sekund eller redundans.

DS920+ har en fyrkärnig Intel Celeron J4125-processor på 2 GHz och 4 GB DDR4 RAM som kan utökas till 8 GB. För att hålla enheten och diskarna svala finns det två stora tysta fläktar på baksidan. Fast jag har kört hårda tester under flera dagar hörs inte fläktarna så mycket så de stör vilket är ett stort plus om du tänker ha den nära din dator som backup eller lagringsenhet.

Synology DS920+Du kan stoppa in 2.5 tums och 3.5 tums diskar i DS920+ och stödjer upp till 64 TB lagring som kan utökas till 144 TB med en Synology DX517-expansionsenhet. Jag rekommenderar inte att inte köra större diskar än 10 TB pga tiden det tar för en raid att lagas efter att du bytt en av diskarna. Använder du väldigt stora diskar är det mer data som ska synkas till de andra diskarna och risken ökar då att en annan disk går sönder under denna process vilket kan få ödesdigra konsekvenser för datat.

En sak som jag märkte i mina tester är att den för det mesta är blixtrande snabb i att skicka och ta emot filer och det har att göra med att det finns plats för två M.2 SSD-platser för cacheacceleration på undersidan. Denna cache mellanlagrar filer som ska skrivas till diskarna och gör att din dator snabbare kan spara filer och fortsätta med annat medan cachen skriver ner datat på diskarna i lugn och ro. I mitt paket medföljde en 480 GB m2 cache disk som jag använde i denna test.
Synology DS920+ stöder filsystemen Btrfs och ext4 och erbjuder flera RAID-typer, inklusive Synology Hybrid RAID (SHR), JBOD, RAID 0, RAID 1, RAID 5, RAID 6 och RAID 10.

Operativsystem och hantering

Som med andra Synology NAS-enheter jag testat t.ex. DS1019+ använder DS920+ Synologys DiskStation Manager (DSM) som en hanterings- och konfigurationsapp. Detta liknar lite ett Windows operativsystem som gör det enkelt att konfigurera enheter, hantera säkerhet, övervaka NAS diskar och enheten, skapa delade mappar och ladda och installera appar. När du först startar DSM syns ett antal ikoner; Kontrollpanelen, File Station, paketcenter och hjälp. Till höger finns ett systemhälsofönster som visar CPU- och RAM-användning.

För att installera appar klickar du på ikonen Package Center som öppnar en katalog med mer än 100 stycken appar. Apparna är t.ex. hanterings- och migreringsverktyg, säkerhetskopierings- och återställningsappar, övervakningsappar, utvecklingsverktyg, multimediaserverappar, säkerhetsappar, MySQL databas server app, VPN-serverappar och e-postserverappar. Här hittar du också Synologys Collaboration Suite som inkluderar en chatserver, programvara för kontorsproduktivitet, en e-postserver, en filhanteringsserver och ett gruppkalenderverktyg.

Installation och prestanda

Jag gillar verkligen hur enkel alla Synology produkterna är att installera. Jag började med att installera fyra Seagate IronWolf Pro 10TB enheter i varje släde, installerade medföljande 480GB m2 cache disken undertill och kopplade sedan DS920+ till min 10 Gbit switch i labbet med den medföljande LAN-kabeln. Jag startade NAS-enheten, öppnade en webbläsare på min bärbara ASUS ROG 17 tum och gick till webbsidan http://find.synology.com. Detta startade verktyget som hittade min DS920+ på nätverket och därefter installerade den senaste versionen av sitt operativsystem DSM. Därefter skapade jag administratörskontot, en lagringspool och en volym och ställde in de fyra enheterna för att fungera i en RAID 10 konfiguration.

För att göra några snabbtester sparade jag ett par 6.5 GB stora ISO filer och kollade i taskmanager hur snabbt det gick. Med tanke på att det enbart är två stycken 1GBit per sekund portar (och jag hade bara en inkopplad nu) kan man inte få bättre hastighet än 100 Mbyte / sekund. Nu om ni inte vet om det så finns det en begränsning på nätverket i WIndows 10 som reserverar en del % för Windows självt, vilket gör att man inte riktigt når upp till 1 Gbit på en 1Gb nätverksport. Så för att göra testet så bra som möljigt satte jag en dator policy på 0% reservation och startade om datorn. Filen på 6.5 GB kopierades så fort det gick och nätverket maxade till 97% av vad nätverket på 1Gbit klarar vilket motsvarar 97 Mbyte per sekund av 100. Det återstår att göra en test med att koppla in båda 1Gbit portarna i min switch och få 2 Gbit per sekund men då måste jag göra det från en annan dator med 2.5 eller 10Gbit portar – då min bärbara enbart har en 1Gb port. Då jag för det mesta sparar större filer till en NAS (filmer, bilder) så valde jag inte att testa kopiera hela WIndows katalogen med många små filer.

Betyg och min bedömning

Efter att ha kört med DS920+ i över en månad och sparat 8K filmer och även större fotofiler som alla kräver mycket resurser har DS920+ presterat väldigt bra. Jämfört med några andra NAS jag testat tidigare är denna helt klart den bästa jag använt i denna klassen. Den är tyst, snabb och väldigt bra och smidigt operativsystem med väldigt många appar att installera. Om du är rädd om dina filer kan du köpa en till enhet och låta det inbyggda Synology systemet replikera ditt data så du alltid har tillgång till datat om en enhet går sönder. Jag hade aldrig några problem under testen och eftersom den är så tyst så störs man inte av den när den används. För att få den så tyst som möjlgt rekommenderar jag att du installerar SSD diskar istället för gamla mekaniska diskar.

Här är lite bilder på DS920+ och vad som medföljer i paketet – notera cache modulen på 480GB inte medföljer som standard som jag vet.

Synology DS920+ Synology DS920+  

RELATED ARTICLES

10 COMMENTS

 1. Hej! Vi har haft synoligy länge och den börjar bli lite till åren så vi letar efter en ny. Vi uppskattar att du beskrvier allt så vi som inte kan teknik kan förstå 🙂

  Eva och Emilia

  • Hej Eva,
   Ja det är inte lätt att förstå teknik om man inte håller på med det. Kul att du uppskattar hur jag skriver om teknik.
   Hälsningar
   Robert

 2. tack för ett jättebra test. Vi letar efter ny lagring till våra mac som vi lagrar till externa diskar idag. Funegerar denna till mac?

  • Hej Oskar,
   Alla Synology diskar fungerar bra till Mac och Windows. Då den är nätverkskopplad märker inte datorn av vad som finns i andra änden så både en Mac dator och en Windows dator kan skriva och läsa till samma Synology NAS enhet.
   Hälsningar
   Robert

 3. Vilken är snabbast mellan raid 5 och raid 10? Varför valde du 10 och inte 5? Vi ska köpa en nas och bra att veta vad man ska formatera den till.
  Tack
  Amir

  • Hej Amir,
   Jag valde RAID 10 som är snabbaste lösningen. Det är då 2st diskar i stripe (de fungerar som en disk) och sedan speglas dessa 2 diskar. En RAID 5 skickar paritet till alla diskarna och skrivningar med en sådan lösning är långsammare än RAID 10.
   Hälsningar
   Robert

 4. Tack för att du skriver så bra! Vi försöker få vår chef att köpa en ny plats vi kan spara alla dokument på och denna låter väldigt bra. Vad kostar en sådan ?
  Hälsningar
  Lena

  • Hej Lena,
   Då hoppas vi att er chef köper en DS920+ NAS som jag tycker är väldigt bra. Priset beror på vad du stoppar in för diskar och hur många samt om du köper en cache disk till den. Pris på enheten utan diskar och cache kostar ca 6700 kr inkl. moms. Hårddiskar kostar från 1000 kr inkl. moms för storlek 4TB. Stoppar du in 4stycken 4TB diskar får du 8TB lagring (de andra 8TB är för spegling). Speglingen används så inget data försvinner om en hårdisk slutar fungera.
   Hälsningar
   Robert

  • Hej Hassan,
   Jo eftersom denna kopplas på nätverket kan det finnas flera datorer som samtidigt vill hämta eller spara filer och då är det bra om NAS har snabbare nätverksportar än 1Gbit per sekund. Är du själv på den och bara har 1Gbit så fungerar det jättebra.
   Hälsningar
   Robert

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

marianne on Kontakta mig
Daniel on Kontakta mig
Zebastian J on Press och Media
Fidan Bytyqi on Press och Media
Kasja on Press och Media