AllmäntBloggSäkerhet

Hackertävlingen Pwn2Own 2011

Inlägget har lästs 1190 gånger

Under gårdagen startade årets upplaga av hackartävlingen Pwn2own på säkerhetskonferensen CanSecWest i Vancouver. Flera hackare tävlar om att så snabbt som möjligt klara av att hacka bland annat webbläsare och olika operativsystem.

Pwn2own har anordnats i samband med CanSecWest sedan 2007. Tävlingens sponsor 3Com TippingPoint står för prispengarna som i år ligger på $100 000. Den som lyckas hacka en telefon eller webbläsare vinner $10 000 plus apparaten de arbetar på, vilket har gett upphov till namnet Pwn2own.

Det som inte alltid nämns är att deltagarna förbereder sig innan tävlingen för att sedan klara av att hacka så fort som möjligt under själva tävlingen. Förberedelserna kan ta allt från veckor till månader. Hackarduon Vincenzo Iozzo och Ralf Philipp Weinman lyckades till exempel hacka iPhone på fem minuter via den inbyggda webbläsaren, men förberedelserna tog två veckor. Charlie Miller som lyckades ta över en Macbook Pro genom ett säkerhetshål i Safari hade även han förberett sig flera veckor innan tävlingen.

Tävlingen är ett bra sätt för de olika företagen att se hur de kan förbättra säkerheten i sina produkter. Alla säkerhetshål som utnyttjats under tävlingen publiceras efter att de inblandade företagen hunnit släppa uppdateringar som kan hantera dem.

Microsoft har valt att inte täppa till en av säkerhetsluckorna i Internet Explorer just på grund av denna tävling.

Källa idg.se

Comment here