tisdag, februari 27, 2024
HomeAllmäntFramtidens bilar behöver inga förareFramtidens bilar behöver inga förareFramtidens bilar behöver inga...

Framtidens bilar behöver inga förareFramtidens bilar behöver inga förareFramtidens bilar behöver inga förareFramtidens bilar behöver inga förare

Inlägget har lästs 1520 gånger

De är säkrare än vad vi är men vad ska vi med dem till?

I Kalifornien åker redan nu en Toyota Prius omkring utan mänsklig hjälp. Den använder kameror och radarsensorer och har tagits fram av forskare på Google. Jag läser i en artikel att det kommer att dröja flera år innan de självkörande bilarna blir vanliga ute på vägarna. Min tanke är dock – varför? I dagens läge när det pratas om miljön hela tiden och bilkörning hamnar ganska högt upp på listan som “bov” så finns det väl ingen som helst anledning att utveckla förarlösa bilar. Meningen med att ha bil är ju att vi människor ska kunna ta oss från A till B (eller?).

“Förar-assisterande” bilar är en helt annan sak. Det är ju toppen! Självparkerande bilar, bilar som stannar automatiskt när ett hinder dyker upp, bilar som själv saktar ner om bilen framför gör det, en bil som alltid håller sig i rätt fil och så vidare. Säkrare, enklare och tryggare – det är ju utveckling till det bättre.

Pekskärmar med appar, röststyrda funktioner och möjlighet att koppla in alla möjliga apparater är andra saker som kommer inom en snar framtid. Bilar helt drivna av el med pekskärm (baserad på appar och uppkopplad till 3G) istället för knappar samt möjlighet till övervakning via smart phone får vi se redan nästa år i Model S från Tesla Motors. Dags för Sverige att börja sätta upp många fler laddningsstationer för elbilar nu kanske.

 

Bild lånad av Tesla Motors

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoppas långhelgen var trevlig och att ni får en bra vecka! /Sus

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments

marianne on Kontakta mig
Daniel on Kontakta mig
Zebastian J on Press och Media
Fidan Bytyqi on Press och Media
Kasja on Press och Media