AllmäntBloggBygg självDatoranvändandeDatorerIT-lösningarOkategoriseradeProjektSommarTeknikTips

Bygg en egen dator

Inlägget har lästs 4745 gånger

Det är många som mailar mig och vill läsa om hur man bygger en egen dator.

Förr var en dator komplicerad att förstå och sätta ihop, med många delar som skulle passa och skruvas fast. Datorlådor var av dålig kvalité från China och man skar sig ofta. Man fick en påse med skruvar och en massa kretskort som skulle monteras. På ett moderkort sätter man fast processor, kylfläns och fläkt, minnen, hårddisk sladdar och mycket mer. Moderkortet skruvas fast i datorlådan.

Förr följde inte tillverkarna någon standard, mest för det inte fanns någon, utan de skapade sin egna lösningar. Idag är det helt annorlunda där standards finns i alla delar och moment. För en van PC byggare tar det inte mer än 30 minuter att få ihop en dator och installera Windows 7. Själv gör jag det på 27 minuter inklusive installationen av Windows, men då har jag byggt datorer sedan 90-talet och har fått bra rutiner och erfarenhet.

Flera datorbutiker säljer datorpaket i delar som man sätter ihop själv. Delarna passar bra och du får en dator passar dina behov. Men ibland behöver man en bra instruktion och video på hur man gör detta. Så i detta inlägg tänkte jag börja med att ge er ett tips på en sida (på engelska) som på ett bra sätt visar hur du bygger ihop en dator.

Läs mer på bloggen Lifehacker hur man bygger en egen dator.

Vad du behöver för att bygga en dator är:

Datorlåda

Datorlåda och nätaggregat. Kolla att nätaggregat ingår i lådan annars måste du beställa ett som passar. Det antal Watt som du behöver beror på hur mycket alla datordelar kräver i ström. Ett nätaggregat på ca 500 watt räcker till de flesta datorbyggen. Processor och grafik kort är de delar som drar mest ström.

Blogg_datordelar_cpu_moderkort_minne

Datordelar Processor, Minne och moderkort

Blogg_Datordelar_dvdBlogg_Intel_HD_SSD

DVD och hårddisk. För att få en snabb och tyst dator rekommenderar jag en SSD hårddisk.

Skillnaden mellan SSD och vanliga mekaniska hårddiskar är att SSD är som ett stort USB minne och en vanlig hårddisk har roterande magnetiska skivor. En SSD disk är många gånger snabbare än mekanisk disk.

Mekaniska diskar kan gå sönder speciellt om de blir för varma. En SSD disk har inga rörliga delar vilket gör den håller längre. Dock har jag erfarenheten att även SSD diskar går sönder. Intel har alltid fungerat bra för mig.

Lycka till med erat nya sommarprojekt – Bygg en egen dator

Comments (3)

  1. Riktigt bra guide du länkade om hur man bygger ihop en dator, sitter nämligen och pillar med det nu.

  2. […] Bygg din egen dator i sommar – Teknikbloggen tipsar om hur du gör […]

Comment here