AllmäntBloggDatoranvändandeNyheterOkategoriseradeSäkerhetSkadlig kodTips

Varning för utlandssamtal från 009712179514

Inlägget har lästs 1946 gånger

Varning för utlandsnummer 009712179514

Vill bara informera om ni får ett samtal från utlands nummer som är eller liknar 009712179514 ska ni inte svara. Missar man ett samtal är det inte hela världen och använd Google för att söka fram dem. Annan bra sida är missatsamtal.se där ni kan söka på ett nummer och se vad andra säger om det.

http://www.missatsamtal.se/telefonnummer/009712179514/

Det har under en längre tid förekommit fishing mail som säger sig komma från banken, PayPal, DHL eller liknande. Dessa mail har i avsikt få er gå till en sida och där ni ger ifrån er inloggningsuppgifter eller bara att de ska få en logg på att ni är mottagliga, dvs har klickat på länken. Även telefon används för att få personer installera programvara som visar sig vara en trojan. Dessa fishing mail är numera bra gjorda men med undantaget det innehåller en länk och uppmanar er göra något.

Trots flera varningar i olika media blir allt fler av med sina inloggningsuppgifter och utan att veta vilka konsekvenser detta innebär.

Kom ihåg att aldrig klicka på länkar i ett mail oavsett vad ni tror det är. Bättre strunta i det än att ångra sig. Var extra extra försiktig när ni har mail i mobilen då det är enkelt att råka klicka på länkar. Även om risken är liten att det ska hända något galet i mobilen, så får den som skickat mailet bekräftat det finns personer som faktiskt klickar på länkarna. Med hjälp av er IP Adress kan de sedan leta upp vilket telefonnummer de ska ringa.

  • Ska ni klicka på länkar i ett mail, gör så i de mail ni känner igen.
  • Den synliga länken är inte densamma som vad som händer när du klickar på länken
  • Håller du muspekaren över en länk så visas den faktiska länken så dubbelkolla det innan du klickar.
  • Att bara titta på avsändarens mailadress räcker inte då man kan dölja den faktiska avsändaren.
  • Du kan också markera länken och kopiera/klistra in länken i webbläsaren för att vara säker du kommer till rätt länk. Men dubbelkolla vad den ser ut att gå till.

Är du osäker kasta mailet.

Nu till telefonnumret 009712179514

Det är alltså personer från utlandet som säger sig ringa från t.ex. Microsoft, utlands Polis, antivirusmyndighet eller något som gör man ska bli rädd eller orolig. De pratar dålig engelska och ofta med Arabisk eller Indisk brytning.

Detta är vad några skrivit på sajten missatsamtal.se

Kvinna med indisk brytning ringde och sa att det var något fel på min dator och att jag skulle slå på den så att hon kunde fixa den, hon nämnde något om Microsoft fastän jag bara har Mac-datorer. Då sa jag: tyvärr, jag är inte intresserad. Svaret jag fick var ” oh, im sorry, then your computer will crash now…” Hahaha vilken skojare!

Landsnummer Förenade Arabemiraten. Häromdagen låste sig datorn med “Polisen. Enheten för Databrott” De hade uppgifter på att datorn ej fungerade tillfredsställande. Indisk brytning. Sade sig ringa från Skottland. Jag polisanmäler!

Har ringt två gånger, ena gången påstod de att de var från Microsoft, andra gången från Techincal support. Båda gångerna påstod de att de fått underliga signaler från min dator. Polisanmält båda gångerna.

Vad är det som händer

De ber er gå till en webbsida och klicka på en länk för att ladda hem ett program som kan se ut som ett antivirus program. Det är alltmer proffsigt utfört och programmen är oroväckande bra vilket gör att flera går på detta och drabbas. Flera av programmen tar sig förbi dagens antivirus skydd (vid standardinstallation) och gör saken mer allvarlig.

Jag ser en ökande trend där personer klickat på länkar och installerat programmet som ser ut som ett antivirusprogram. Det är då försent att göra något och skadan är redan skedd. Man kan begränsa den genom att snabbt stänga av dator och be ett proffs ta sig en titt på datorn (då utan internetkoppling). Jag har redan hjälpt ett tiotal med detta.

Dessa program är alltså trojaner som gör de kan komma åt era uppgifter och numera även klarar av att föra över pengar från era bankkonton (men först efter ni loggat in på er internet bank). Det finns nu flera uppmärksammade fall i media där stora belopp försvunnit från de drabbades konton.

Så det är ytterst viktigt att trippelkolla alla mail och telefonnummer.

Se till att andra i er familj eller närhet också blir informerade. Ett tips är att lägga in numret 009712179514 som en kontakt och skriva stor text om att inte svara.

Comment here