söndag, december 10, 2023
HomeAllmäntNu blir hårddiskar och USB minnen dyrare

Nu blir hårddiskar och USB minnen dyrare

Inlägget har lästs 3133 gånger

Efter att Copyswede vunnit i en skiljedom mot UMA (Universalmediaalliansen) kommer den omstridda kassetskatten att införas troligen redan inom 3 månader.

Detta innebär att alla hårddiskar, extern media och USB kommer bli dyrare. Det blir en grundavgift på 80 kr som ersätter dagens tillfälliga avgift på 40kr för externa hårddiskar och USB minnen större än 2Gb får en avgift på 1 kr per Gb. Maxgränsen är 80 Gb vilket innebär max 80 kr extra för ett USB minne.

Kanske inte dessa kronor är speciellt mycket så är det ändå en idiotisk idé att tänka så att om någon lägger ett upphovsskyddat material på en hårddisk, och denna någon inte betalat för materialet, ska ändå “artisten” få betalt! Bara detta tänk är ju helt galet?? Eller vad tycker ni själva?

Om det finns 1 miljon artister i Sverige, hur ska en simpel organisation som Copyswede kunna fördela dessa pengar rättvist? Går de på hur populär en artist är då genom att lyssna hur många gånger artistens låtar spelas på radio? Att ett land ens kan tillåta att Copyswede får ta denna skatt och lagligen får sätta skatter på produkter är för mig väldigt underligt. Ska det finnas en skatt är detta något för regeringen att ta tag i och då ska detta ske via skatteverket eller liknande, inte ett privat företag som Copyswede!

Om denna skatt får finnas ska vi också införa programskatter i Sverige där upphovsmännen till programkod ska få betalt för piratkopior av programmen någon lägger på sin hårddisk eller USB Minne. Ja tack det skulle jag vilja ha – pengarna bara rullar in och jag behöver inte göra något annat än skapat ett program som kanske finns som piratkopia.

Tycker det vore dags för alla att gå ut och visa sitt missnöje! Slopa kassetskatten – den är olaglig.

Detta inlägg kommer denna vecka läsas av över 2 Miljoner läsare och om alla läsare protesterade kanske skatten skulle omvärderas och få det gamla 30 åriga beslutet att rivas – kassettskatt – ja ni hör på namnet när detta kom till.. på 70 talet gissar jag.. vem vet?

RELATED ARTICLES

14 COMMENTS

  1. Ja det ironiska är att jag som artist aldrig fått något av dessa pengar som copyswede får in. Sen får jag själv betala skatten när jag köper diskar och usb minnen, vilket jag gör ofta.

  2. Tack för bra inlägg. Jag har följt denna fråga länge och förstår fortfarande inte hur man ens får göra så. Dags att vi alla protesterar mot detta

  3. Tja! Håller med skatten är fel och snedvriden. Jag är artist sedan många år och har aldrig fått en krona av swedcopy.. De bara roffar åt sig artisternas pengar och lever gott.

  4. skitskatt som inte alls kommer artisterna till hands. Du har rätt i att det även borde gälla program och även licenser. Varför införs inte det?
    Kan jag starta ett företag och sen börja kräva skatt 🙂

  5. Shit vad fel. Jag går på juridiklinjen och har 2 år kvar. Att skatten är olaglig kan man nog snabbt se och frågan är kanske hur den egentligen kom till. Beslut måste revideras och detta är definitivt något regeringen borde ta upp. Skatten stoppar inte olaglig spridning av upphovsrättsskyddat material utan skapar bara frustration.
    jag vet flera artister som definitivt inte fått pengar från Copyswede och förmodligen inte kommer få detta. Att dela ut ersättning till alla artister bosatta i Sverige är förmodligen en omöjlig uppgift och med det digitala mediat med dess spridning finns det massor av artister som borde få en del av pengarna. När räknas man som artist?

  6. Hur kan det då vara olagligt att dela filer/program med varandra när dom ändå tänker ta betalt för det om man nu gör det eller inte

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments

marianne on Kontakta mig
Daniel on Kontakta mig
Zebastian J on Press och Media
Fidan Bytyqi on Press och Media
Kasja on Press och Media