AllmäntBloggDatoranvändandeNyheterSäkerhetSkadlig kod

Java från Oracle åter i blåsväder

Inlägget har lästs 1462 gånger

Apple valde för ett par veckor sedan att spärra alla versioner av Java plugins äldre än 1.7.10.19 i Snow Leopard, Lion och Mountain Lion. Orsaken var ett allvarligt säkerhetsnål hade upptäckts som kunde användas för att ta kontrollen av en dator. Det var så allvarligt att både Microsoft med Internet Explorer och Firefox valde att automatiskt avaktivera Java pluginet.

Nu väljer Apple att spärra alla versioner upp till den senaste 1.7.11.21 som troligen är Apples sätt att tvinga Oracle lösa problemet. Genom att titta i konfigurationsfilen för det inbyggda säkerhetsprogrammet Apple Xprotect kan man se att Apple har höjt minimum kravet till att innefatta den senaste versionen. Det står inget på Oracles hemsida om när de förväntas släppa ny Java version.

För flera innebär denna avstängning av Java pluginet i webbläsaren att många företag råkar illa ut då flera banker har sin säkerhetslösning baserat på Java, exempelvis Danske Bank. Detta gör då att det inte längre går att logga in på sitt bankkonto och utföra banktransaktioner. Andra autentiseringslösningar fungerar inte heller om de baseras på Java.
Vad gör bankerna åt detta? Inte mycket vilket säger en del var bankernas intressen ligger..

Så vad ska man göra om man är drabbad av detta? Rör det din bank ska du ringa dem, och helst skriva ett brev, där du kräver det ska lösas och du inte ska betala för tjänsterna du inte kan använda.

Övrigt ska du stå på dig och kräva att din leverantör ska lösa felet oavsett om det är Java eller inte som är orsaken. Så länge som ingen står på sig kan företag som Oracle fortsätta hantera detta på sitt eget sätt och fortsätta sätta personer och företag i en svår situation.

Comment here