måndag, december 11, 2023
HomeAllmäntNasa rymdfärjan på väg på nytt uppdrag – Mission STS-133

Nasa rymdfärjan på väg på nytt uppdrag – Mission STS-133

Inlägget har lästs 1242 gånger

Nasa – Rymdprogrammet

Webbfabriken – Webhotellet för säkra hemsidor – följer med intresse rymdfärjans uppskjutningar och internationella rymdstationen.

I tidigare uppskjutningar har Christer Fugelsang deltagit och även utfört svåra arbeten i rymdpromenader.

Det är svårt att förstå hur det egentligen är ute i rymden där man färdas i tiotusentals km/h och upplever dag och natt flera gånger per dag och där nattetid är extremt kallt och dagtid mycket varmt. Dessutom utsätts rymdfärjan, rymdstationen, satelliter, hubble-teleskopet och de som utför rymdpromenader ständigt för partikelbombning och strålning.

I detta inlägg har vi en sändning från Nasa TV där du kan följa hela uppdraget STS-133 från  början till slut.
Klicka här för att se Livesändningen

Varför berättar vi om detta undrar du kanske?

Jo, dels för vi på Webbfabriken brinner för teknik, säkerhet, praktiska tillämpningar och människor som vågar satsa något och göra något med sitt liv och dels för att vi hela tiden arbetar med avancerad teknik och med största fokus på säkerhet.

Hela rymdprogrammet visar på att teknik, säkerhetstänk och rutiner kan utvecklas även om det ibland pga mänskliga faktorn tvingat fram en förbättring eller förändring.

Egentligen bygger hela vår utveckling, med tjänster och funktioner, på mänskliga misstag som sedan tagits om hand om och rättats till.

Rymdprogrammet

Genom rymdprogrammet får man fram bättre och bättre teknik som dessutom blir säkrare än om man utvecklat den för vardagliga ting.

Eftersom det rör sig om otroliga mängder pengar, personal, företagsresurser och material är det mycket viktigt att det alltid är rätt och med fokus på säkerhet. Det har förstås ändå hänt olyckor och katastrofer och så länge som människan är inblandad kommer man nog aldrig från att en olycka händer.

Det mesta som tillverkas har någon budget satt och till det en tillverkningskostnad och ett försäljningspris. Denna skillnad ska vara så stor som möjligt där försäljningspriset alltid ska vara mycket högre än tillverkningskostnaden. Alltså enkelt att utifrån detta räkna fram att man ska tillverka så billiga saker som möjligt. Billigt = sämre kvalité.

Rymdprogrammet har självklart också en budget men kraven är mycket högre än om det skulle vara en sak för vardagligt bruk eller till försäljning.

Webbfabriken – webbhotell

Vi vill göra avancerad teknik och säkerhet tillgänglig även för mindre företag och privatpersoner och till en rimlig kostnad. Nej vi är kanske inte billigast, störst eller har massor av domäner registrerade. Vi är ett mindre företag som specialiserat oss på att ge våra kunder en bra och säker plats för hemsidan.

De flesta Webbhotellen överbokar eller översäljer sin kapacitet och är något som förmodligen gör mer skada än nytta.

Nästa gång ni tittar på prislistor från webbhotellen och läser vad de lovar, räkna då på de siffrorna multiplicerat med det antal kunder de säger sig ha.

Ta fri trafik som ett exempel. Skulle du vilja ha din hemsida på ett företag som tillåter en eller flera kunder ta beslag på all trafik och du inte får något, fast du ska få tillgång till fri trafik. Skulle du inte bli fundersam på om du blev kontaktad av webbhotellet på grund av att du förbrukar för mycket trafik eller ett antal Gb för mycket lagringsyta?

Har man 1000 kunder och de webbhotellkontona är på 30 Gb / styck innebär det att webbhotellet måste ha 30 000 Gb disklagring och dessutom en backuplösning för detta.

Det är trist att se denna kapplöpning där man ständigt ökar sin utlovade kapacitet med lagringsyta, antal e-postkonton, antal ftp konton, antal domäner, databasstorlekar och mycket annat. Visst är det bra för kunden att få obegränsade resurser men är det verkligen nödvändigt? Hur många har en hemsida på 30Gb?

Denna utveckling innebär att man tvingas lova mer än vad man kanske borde, även om disklagring blivit mycket billigare med tiden samt kapaciteten på servrar ständigt ökar. Med det menar vi att man till slut tappar kontrollen på vad man har i sin IT miljö och sina kunders egentliga behov.

Samtidigt förstår vi varför man säljer så mycket och lovar så mycket. Det är en mycket enkel ekvation, vinsten. Priset på ett webbhotell är idag så lågt att det inte är lönsamt att driva enbart webbhotell eller försäljning av domäner med få kunder. Enda sättet att få lönsamhet är att ha många kunder och överboka så mycket som det är möjligt på en eller flera servrar.
Hur drar man till sig många kunder? Jo, genom att erbjuda fantasikonton, resurser och domäner till ett lågt pris.

Hur går detta då ihop undrar du?

Jo, enkelt. Man räknar med att majoriteten av kunderna inte nyttjar alla 30Gb eller av allt som erbjuds. Lite som biltillverkaren gör, säljer en bil som kan köras i 200 km/h. Maxhastigheten i Sverige är 120 km/h vilket innebär att biltillverkaren redan vet att de flesta bilarna aldrig kommer nyttjas till max. Skulle alla köra bilarna i 200 km/h kan inte biltillverkaren lova den service och garanti som utlovas idag.

Här skiljer sig Webbfabriken mot andra. Vi håller vad vi lovar vilket innebär att vi inte erbjuder lika förmånliga tjänster som andra webbhotell. Våra konton har inte 10 Gb eller mer i lagringsutrymme, jättedatabaser, fritt det och fritt sånt.

Vi är mer sparsamma och ger er kunder det ni har behov av plus lite till som reserv. Vi hjälper er med våra specialistkunskaper och ser till att vi håller vad vi lovar.

Hälsningar

Robert

———-

Webbfabriken är ett specialistföretag inom Webb och säkerhet med mångårigt kunnande inom branschen. Företagets kunder är de som ställer mycket höga krav på tillgänglighet, säkerhet och teknisk kunskap inom webb och IT. Sedan starten har Webbfabriken levererat flera framgångsrika webb- och nätbutiker till bland annat inreda.com, Etol Design Sweden, Alfons Åberg, Elsas Hem och Upgrades Education Sweden.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

marianne on Kontakta mig
Daniel on Kontakta mig
Zebastian J on Press och Media
Fidan Bytyqi on Press och Media
Kasja on Press och Media