lördag, maj 18, 2024
HomeBloggPDF - ett av världens farligaste format

PDF – ett av världens farligaste format

Adobes PDF format används alltmer av inte bara reklam och annonsbyråer utan alla stöter på PDF dokument.

Tyvärr har det även blivit bra spridningsmedel för att sprida skadlig kod och utföra attacker.

Symantec Messagelabs skriver i sin underrättelserapport från februari i år om en mängd olika hot mot datoranvändare, bland annat botnätverken Zeus och Spyeye, ökningen av farliga webbplatser, spam och nätfiskeattacker. Rapporten visar även att pdf-filer blir ett allt vanligare verktyg som används för att sprida skadlig kod och utföra attacker.

Under 2010 utgjorde pdf:er 65 procent av alla riktade attacker med skadlig kod, enligt rapporten. Detta är speciellt allvarligt eftersom de flesta användare ser pdf-formatet som pålitligt och förlitar sig på Adobes produkter. Om trenden håller i sig så kommer farliga pdf-dokument att stå för tre 75 procent av alla riktade attacker redan mot mitten av 2011.

Med dessa kriterier utnämner Symantec att PDF formatet är ett av de farligaste filformaten på marknaden, till och med farligare än många programfiler (exe-filer). Ett av skälen är att det är så lätt att skapa och dölja skadlig kod i pdf-dokument.

– Pdf-filer är potentiellt ett av de mest farliga filformaten tillgängliga och ska därför hanteras med försiktighet, skriver Symantc i rapporten.
Symantec skriver vidare att man ska vara försiktig med att öppna PDF dokument från hemsidor och mailadresser som ni inte känner till. Men hur många är ni som följer dessa råd och tips.

Under 2010 och fram till nu har Webbfabriken hjälpt en stor mängd företag med att återställa och rensa ut deras IT miljö från skadlig kod som kommit in via PDF dokumenten.

Ironiskt nog distribueras Symantec Messagelabs egen rapport som en pdf-fil men vi får väl säga att dokumentet kommer från en bedtrodd källa?

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

marianne on Kontakta mig
Daniel on Kontakta mig
Zebastian J on Press och Media
Fidan Bytyqi on Press och Media
Kasja on Press och Media