onsdag, juli 24, 2024
HomeAllmäntEn olycka händer så lättEn olycka händer så lättEn olycka händer så...

En olycka händer så lättEn olycka händer så lättEn olycka händer så lättEn olycka händer så lätt

Och det gör 10 dataolyckor också!

Tänk vad mycket datorer kan råka ut för. Totalkrascher, låsningar, vattenskador och tangenter som flyger iväg till exempel. Men en del datorer lever helt klart farligare än andra. Eller vad sägs om det här:

Ett blixtnedslag i ett hus i Karibien gör så att huset brinner ned och dataservrarna brandskadas, sen vattenskadas de vid släckningen av branden – trots det gick det senare att rädda all data. I en annan del av världen säkerhetskopierar en kvinna sina fotoalbum med tusentals högupplösta foton från sin studio. Men istället för att kopiera över dem till den externa hårddisken så råkar hon flytta dem. När sen hunden välter hårddisken i golvet förstörs den och alla foton är borta.

En fotograf mitt i ett upplopp i London blir attackerad av demonstranter som märker att han filmar dem och får kameran krossad. Som tur var kunde all data helt räddas och filmen lämnas till polisen. I en annan stad har en IT-anställd bråttom till ett möte och struntar i att lägga en bandenhet i det vattensäkra kassaskåpet som han borde. En timme senare gör en jordbävning så att bandet täcktes av lera, sand och vatten men ett års TV- och webbanimeringar gick ändå att rädda.

På sitt första kvällspass på ett kemiskt lager tänder en ny säkerhetsvakt en cigarett trots rökförbud. Brandlarmet går igång följt av sprinklersystemet och 2 servrar, 44 laptops och all annan elektronisk utrustning dränktes. Och på en pub får två affärsmän sina framtida avtal, affärsplan och andra viktiga filer dränkta när en servitör tappar ett ölglas över datorn.

Vid månadsslutet ska ekonomiavdelningen på ett företag slutföra månadens redovisning. De jobbar sent och dricker mycket kaffe. Under ett strömavbrott stängs alla datorer och servern med finansiell information ner. Som tur var så är de anslutna till UPS men till slut orsakade allt kaffedrickande urladdning även av UPS-batteriet och serverkraschen var ett faktum. På ett annat företag placeras en bärbar dator nära några ovanliga jordmagneter och hårddiskens skivor skadas men kan senare räddas.

En IT-administratör ska öka systemets prestanda och delar upp C: och D: partitionen i två olika system på en virtuell server. När utrymmet sen tar slut väljer administratören att konsolidera C: och D: på samma system och väljer ovetandes ett namn som redan finns på systemet och kopierar över en massa viktig data. Och en skådespelare väljer fel USB-enhet och råkar radera en hel bildportfölj med bland annat modellbilder vid användandet av ett MAC disk utility program. Bilderna kan lyckligtvis återskapas senare.

En olycksfri torsdag önskar jag er nu! /Sus

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

marianne on Kontakta mig
Daniel on Kontakta mig
Zebastian J on Press och Media
Fidan Bytyqi on Press och Media
Kasja on Press och Media