onsdag, juli 24, 2024
HomeAllmäntHöj datorns prestandaHöj datorns prestandaHöj datorns prestandaHöj datorns prestanda

Höj datorns prestandaHöj datorns prestandaHöj datorns prestandaHöj datorns prestanda

Släng inte ut din dator för att den blivit gammal och trög.

Det finns flera saker man kan göra själv för att få datorn att fungera snabbare och bättre. När datorn är ny så startar den snabbt, man kommer ut på nätet direkt och program går igång så fort man klickar på dem men efter ett par år av användande är den fylld med program som gör att allt tar längre tid. En del sajter och moderna program kräver också mer resurser. Men istället för att köpa ny så finns det några knep att ta till.

Alla program man installerar förutom de som redan ingår i operativsystemet gör datorn långsammare så det första tipset är att rensa datorn. Gå till Kontrollpanelen och välj Program och funktioner och se vilka program som finns där och vilka du inte använder längre, avinstallera alla onödiga program.

Många program startar automatiskt när Windows startar vilket gör att uppstarten av datorn tar extra lång tid. Gå till Start-menyn och skriv msconfig i sökrutan, tryck Enter. Välj Autostart och se vilka program som finns där, ta bort de som inte behöver startas upp automatiskt eller inte används.

Förutom att göra skada så tar också virus, trojaner och spioner upp processortid. Så kontrollera säkerheten i din dator, det kan också förbättra prestandan. Se till att alltid ha en aktiv brandvägg och ett installerat antivirusprogram som gör virussökningar regelbundet.

Det finns program på nätet som kan snabba upp datorn men var försiktig med dessa då en del inte gör någon större skillnad alls och vissa till och med gör mer skada än nytta. Ett effektivt sätt att rensa datorn är att installera om operativsystemet vilket raderar allt på hårddisken men även detta bör göras med försiktighet och glöm inte att kopiera allt som ska sparas till en extern hårddisk eller ett usb-minne först.

Man kan också uppgradera datorn genom att byta ut vissa komponenter något som dock både kostar och kan vara svårt. Allt kan bytas ut men processor, minne och/eller grafikkort är det vanligaste. Här måste man veta vad datorn har stöd för och kan hantera. Information finns i handboken och på tillverkarens hemsida. Överklockning är en metod som justerar hastigheten hos både processor, grafikkort och minne men som kräver en hel del förkunskaper. Vid en eventuell krasch av datorn gäller inga garantier och överklockning sker därför på egen risk.

Lycka till och ha en bra vecka! /Sus

För er som inte vill, kan, eller har tid att göra ovanstående kan alltid kontakta Webbfabriken (som dessutom hostar denna bloggen) har tjänster inom både drift, backup, säkerhet och support mm.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

marianne on Kontakta mig
Daniel on Kontakta mig
Zebastian J on Press och Media
Fidan Bytyqi on Press och Media
Kasja on Press och Media