Var tredje svensk använder fler än tio lösenordsbaserade webbtjänster.
Men endast var tionde person använder fler än tio lösenord. Det visar en ny svensk undersökning. Säkerhetsexperten David Jacoby tipsar hur man enkelt skapar och kommer ihåg säkra lösenord.
En undersökning på uppdrag av säkerhetsföretaget Kaspersky Lab visar att de flesta svenskar underskattar vikten av unika lösenord för vanliga webbtjänster som e-post och Facebook. Var tredje person använder fler än tio webbtjänster som kräver lösenord men endast var tionde person använder fler än tio lösenord. Knappt hälften uppger att de använder mellan tre och fem lösenord.
Sett till åldern är användandet av lösenord i stort likartat. Ett undantag i undersökningen är att de äldsta deltagarna verkar vara mest försiktiga. En tredjedel i åldern 56-70 år säger sig ha unika lösenord för samtliga av de webbtjänster de använder, en dubbelt så hög siffra som hos genomsnittet. En bidragande orsak till detta kan vara att denna grupp använder något färre webbtjänster.
Säkra och unika lösenord är viktiga för att skydda sig mot hackare och cyberbrottslingar. Säkerhetsforskaren David Jacoby på Kaspersky Lab tipsar hur man skapar och kommer ihåg säkra lösenord.
Davids tips för säkra lösenord:
- Använd olika lösenord för varje webbtjänst du använder.
- Återanvänd inte lösenord (t ex david1, david2) eller gör dem enkla att lista ut genom exempelvis information på Facebook (hundens namn, din födelseort etc.).
- Byt lösenord men jämna mellanrum.
- Ett lösenord ska vara enkelt att komma ihåg, men ändå komplext. Ett tips är att ta en ramsa, använda första bokstaven i varje ord och lägga till specialtecken och siffror. Exempelvis “Bä bä vita lamm” kan bli “bbvlhdnu!007!åäö”.
- Använd helst ett långt lösenord som inte finns med i en ordlista. Det gör det väldigt mycket svårare att knäcka lösenordet.
- Använd svenska tecknen å, ä och ö i lösenordet. Många lösenordsknäckarprogram är utvecklade i andra länder och omfattar inte dessa bokstäver.
- Vissa säkerhetsprogram har en lösenordsfunktion som skapar, krypterar och lagrar säkra lösenord. Vissa program gör det även möjligt att förvara dina lösenord säkert på ett USB-minne.
Om undersökningen
Undersökningen är genomförd via Cint och ett 80-tal av Sveriges ledande onlinepaneler. Undersökningen genomfördes mellan den 10 maj och den 17 maj 2012 och är baserad på 200 intervjuer med ett nationellt representativt urval.
För mer information kontakta:
Bite Communications, kaspersky@bitepr.se, 08-402 01 00