måndag, december 11, 2023
HomeAllmäntNy undersökning surfregler inte prioriterat bland småbarnsföräldrar

Ny undersökning surfregler inte prioriterat bland småbarnsföräldrar

Inlägget har lästs 1307 gånger

En ny svensk undersökning visar att många småbarnsföräldrar har dålig koll på sina barns aktiviteter på nätet. Regler för TV-tittande och godisätande är vanligare än regler för barnens datoranvändande. Säkerhetsexperten David Jacoby ger några enkla tips för ökad föräldrakontroll.

Datoranvändandet kryper nedåt i åldrarna och även yngre barn använder frekvent hemmets datorer och surfplattor. En undersökning på uppdrag av säkerhetsföretaget Kaspersky Lab visar att endast varannan förälder med barn i åldern 5-12 år har satt upp regler för barnens internetanvändning. Samtidigt har tre av fyra föräldrar regler för både läxläsning och godisätande. Även regler för TV-tittande är vanligare än för surfande. Den enda sortens regler som är något mindre förekommande är för städning av sitt rum.

Sex av tio föräldrar anger att de ser efter sina barn när de använder internet för att skydda dem från olämpligt innehåll på nätet. Andelen krymper dock med åldern. I åldersgruppen 20-29 år är den hela 83 procent, medan den för 40-55 år är 52 procent. Orsaken är sannolikt att föräldrar med yngre barn tenderar att se efter dem i större utsträckning. En fjärdedel kollar webbhistoriken på datorn och lika många använder ett säkerhetsprogram med funktion för föräldrakontroll*. Var tionde förälder säger sig inte göra någonting alls för att skydda sina barn för olämpligt innehåll.

Knappt hälften av föräldrar uppger att orsaken till att de inte använder en funktion för föräldrakontroll är att de litar på sina barn. Samtidigit svarar en fjärdedel att de inte har hört talas om funktionen tidigare eller att de inte vet om den finns hos datorns säkerhetsprogram.

Säkerhetsforskaren David Jacoby på Kaspersky Lab har sammanställt ett par råd på hur man enkelt kan gå till väga för att skydda sina barn från de faror som finns på internet.

Davids säkerhetstips till föräldrar:

  • Prata med ditt/dina barn om internet och varför man bör vara försiktig. Utforma surfregler tillsammans och kom överens om vilken information som är okej att lämna ut.
  • Var uppmärksam kring ditt/dina barn hälsa och ha en sund dialog med dem. Tråkigheter som exempelvis mobbning och utstöttning har i många fall flyttat från skolgården till internet.
  • Var med när ditt/dina barn registrerar sig på nätverk som exempelvis Facebook. Kontrollera, och ändra vid behov, inställningarna på kontot för att reglera vilken sorts information som kan ses av andra.
  • Gör regelbundet säkerhetskopior av viktigt innehåll – bilder, videor, dokument etc. – på din och ditt/dina barns dator utifall att du skulle drabbas av virus.
  • * Vissa säkerhetsprogram erbjuder ”föräldrakontroll” som gör det möjligt att övervaka och kontrollera ditt/dina barns internetanvändande, även sociala nätverk. Funktionen är ett enkelt sätt att bland annat hindra barn från att besöka oönskade webbsidor eller lämna ut privat information som adress och telefonnummer.

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd via Cint och ett 80-tal av Sveriges ledande onlinepaneler. Undersökningen genomfördes mellan den 10 maj och den 17 maj 2012 och är baserad på 200 intervjuer med ett nationellt representativt urval av föräldrar till barn i åldern 5-12 år.

För mer information kontakta:

Bite Communications, kaspersky@bitepr.se, 08-402 01 00


RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments

marianne on Kontakta mig
Daniel on Kontakta mig
Zebastian J on Press och Media
Fidan Bytyqi on Press och Media
Kasja on Press och Media