söndag, december 10, 2023
HomeAllmäntSlutet för Java och Java utvecklare

Slutet för Java och Java utvecklare

Inlägget har lästs 2611 gånger

Slutet för Java är nära och alla Java utvecklare måste omskolas till något annat programmeringsspråk. Banker måste investera miljarder kronor i att byta ut alla föråldrade Javabaserade system.

Detta kan vara resultatet av den senaste tidens rapporter av stora säkerhetshål i Java. Förr ansågs Java mycket säker då Java använder en SandBox teknik där själva Java processen inte direkt fick tillgång till viktiga systemresurser. Detta kan liknas till Windows NT i sitt första skede runt Version 3.5 där kärnprocesser var isolerade från drivrutiner som kunde göra operativsystemet instabilt. Detta förändrades när Windows NT4 släpptes och samtidigt med det fick en gravt instabil miljö med blådumpar. Nu med Windows 8 är det rätt ok men inte bra. Linux är en annan som på senare tid drabbats hårt med krascher och låsningar som är en direkt följd till drivrutiner och dåligt skriven kod.

Den senaste rapporten om stort säkerhetshål i Java rapporterades av det polska säkerhetsföretaget Security Explorations. En inkräktare ska kunna installera program, samt titta på, ändra och ta bort data med samma behörighet som en inloggad användare skriver dem.

Enligt Security Explorations finns det sedan april 2012 över 50 allvarliga sårbarheter i Java. De har identifierat det nya hålet i tester med 32-bitars Windows 7. Oracle har i skrivande stund inte släppt någon patch för det nya säkerhetshålet.

Sajten Digi.no skriver att Java SE 5, 6 och 7 är drabbade av det nya säkerhetshålet och existerar i Internet Explorer, Firefox, Safari, Opera och som vanligt Google Chrome. Då det finns över en miljard datorer med Java installerad är det en mycket stor attackzon för hackare.

RELATED ARTICLES

7 COMMENTS

 1. Ja detta är nog dödsstöten.. jag har tagit bort java på alla datorer och kommer inte installera det förrän det är säkert. Jag sitter som utvecklare hos en stor “problem” bank som dras med stora störningar i sin java miljö.
  Säger inte dot net är bra men något annat måste finnas. Facebook upplever man inte ha driftproblem och de använder PHP och MySQL – snyggt och säkert

 2. Måste jag avinstallera java på min dator nu? Är det farligt att använda dator med den installerat?
  Hälsningar Sara

 3. Tja
  Ja det har varit skit med java senaste tiden när oracle tog över den.
  bra om alla drababs av något elakt virus och det blir en massflykt.

 4. Jag har skrivit i Java i många år, faktist sedan starten, men dagens problem med Java hör inte hemma där. Att Java byggs ut och “förbättras” dras med samma problem som med alla andra teknikområden där nyheter byggs in och buggar dyker upp. Det är inte bra att säkerheten blivit så dålig i Java. Jag funderar på att lämna Java för gott.
  Något annat att omskolas till – tips?
  /L

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments

marianne on Kontakta mig
Daniel on Kontakta mig
Zebastian J on Press och Media
Fidan Bytyqi on Press och Media
Kasja on Press och Media