onsdag, juli 24, 2024
HomeOkategoriseradeAtt välja rätt hemmabiosystem

Att välja rätt hemmabiosystem

Handen upp alla som går på Bio numera. Ja, det är inte så många händer som syns och orsaken är enkel, det är enkelt att se film i hemmet och dessutom till bra pris. Men det är fortfarande långt från samma ljud och känsla att se film med en Sony Hemmabio som att se filmen i biografen. Men tekniken har kommit så pass långt att skillnaderna mellan dem blir mindre och mindre för varje år.
Dagens hemmabiosystem blir allt bättre och bättre, med större TV format, högre kvalité på både bild och ljud. Det ultimata inom hemmabio är en LED TV på minst 50 tum, svartmålad vägg som TV står framför och ett 7.1 sorrund system.

För att slippa flera fjärrkontroller finns det avancerade fjärrkontroller vilka klarar av att styra alla olika komponenter. Smarta fjärrkontroller kan antingen lära sig andra fjärrkontroller eller så har de färdiga konfigurationer att välja på. Det finns också smarta system som använder Appar vilket gör man kan använda en iPad eller surfplatta med Andriod OS för att styra alla enheter.

Själv har jag länge använt komponenter från Sony Hemmabio, vilka jag tycker har bäst kompabilitet, funktion och utseende. De har en mycket snygg LED TV i storformat som jag ska kolla närmare på vid tillfälle.

Ett hemmabiosystem består av ett antal olika enheter och det finns många beteckningar att ta ställning till. Dessa talar om vad hemmabiosystemet klarar av t.ex. Full HD, 16/9 skärm, LED eller Plasma, TrueHD, SRS m.m. Till detta finns det också flera inkopplingssätt där varje enhet ska kopplas ihop. Bäst funktion och kvalité får man av högkvalitativa HDMI kablar som klarar version 1.3 eller högre.

Känslan av surroundljudet får man av högtalarna och dess placering. Den absolut enklaste lösningen är med två högtalare och en bas. Detta kallas för 2.1 ljud. Det finns varianter ända upp till 7.1 vilket ger en extrem surroundkänsla där du faktist kan höra en person gå runt dig..

Home cinema Sony - InfographicFörklaring av 2.1 till 7.1 ljud

  • Ett 2.1 system betyder det är 2 högtalare som står för allt ljud inom tal och högre registret och en högtalare används till basljudet, som kallas Sub-bas.
  • Ett 5.1 hemmabiosystem har alltså 5 högtalare för tal och 1 för bas. Dessa 5 högtalare är uppsatta med en center högtalare placerat under eller över TV, två högtalare på varsin sida om TV och 2 högtalare baktil – vänster och höger.
  • Ett 7.1 system har 7 högtalare och en sub-bas. Detta är likadant som 5.1 men har två extra högtalare placerade i mitten, vid sidan om rummet. Detta ger den mest ultimata surroundkänslan och kan liknas som att sitta i en biosalong.

För att få hög ljudkvalité behövs bra komponenter i hemmabiosystemet såsom förstärkare och Blue-Ray spelare men även en Blue-Ray skiva där ljudet är sparad som True-HD. Ett 7.1 system med en TrueHD film är det bästa du kan köpa idag och har du inte sett och hört ett sådant system rekommenderar jag du besöker en affär som säljer dessa. Den senaste filmen Total Recall är kodad i TrueHD och är en otrolig upplevelse att se och höra.

 
Sony Hemmabio

 

Sponsored Post

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

marianne on Kontakta mig
Daniel on Kontakta mig
Zebastian J on Press och Media
Fidan Bytyqi on Press och Media
Kasja on Press och Media