söndag, december 10, 2023
HomeAllmäntRadiotjänst jagar datorägare krävs på tv-avgift

Radiotjänst jagar datorägare krävs på tv-avgift

Inlägget har lästs 3115 gånger

Får flera år sedan gjordes lagen om tv licens om till att även inkludera andra saker än TV.
Radiotjänst jagar datorägare

Ingen har missat läsa eller höra om radiotjänst som nu börjat kräva in tv-avgift för datorägare och surfplattor. Detta väcker nu vilda och upprörda diskussioner som är rätt spännande att följa. En del är positiva till att det finns fria TV- och radiokanaler. Det underliga här är att det inte finns några sådana eftersom vi måste betala TV licens för att ta in radio och TV kanaler, eller?

Nu när tekniken blir bättre och man har möjlighet att se streamad film och radio direkt i sin dator eller surfplatta har man alltså uppdaterat lagen vilket ger Radiotjänst rätten på sin sida att kräva licens på alla datorer och surfplattor. Mobiltelefoner är just nu undantagna eftersom de enbart är skapta som telefoner. Men vilket mobil idag kan inte visa strömmad film och TV?

Det finns en del intressanta motargument till Radiotjänst och nya lagen:

Lagen säger TV licens ska betalas för enheter som är skapade för att ta in Radio och TV signaler. Detta är inte en dator eller surfplatta skapad för vilket gör att Radiotjänst troligen bryter mot andra lagar. Detta vore intressant att testa i en domstol och här är nog Radiotjänst chanslösa.

Att kunna ta in TV signaler i den kvalité och upplösning som marksänd TV har är svår att åstadkomma.  De flesta hushåll har en internetuppkoppling via ADSL eller mobilt bredband och är inte lämpad för överföring av TV signaler. Att kräva licensavgift för en dator på någon av dessa uppkopplingar gör Radiotjänst agerande olaglig. För att licensen ska vara giltig måste alltså datorn vara uppkopplad på tillräckligt hög hastighet för att kunna jämföras med marksänd eller kabelsänd TV.

Ett sätt att få bort denna envisa licens är att föra in den som en skatt precis som alla andra skatter vi har i Sverige. Vi betalar skatt för att få köra på vägarna, ha barnen i skola eller dagis, sjukvård, åldervård och mycker mer. För en som inte har bil måste ändå betala vägskatt vilket kan tänkas vara underligt, lika fel blir det att den som inte har barn måste betala skolskatt. Därför kan man lika gärna ta en TV licens skatt.

Vad säger ni om detta? Är det rätt eller fel att införa en lag som gör många upprörda. Ska vi rösta för en TV licensskatt?

RELATED ARTICLES

7 COMMENTS

 1. Det är för jäkligt de ska göra så. Jag ser inte ofta på svt fast lyssnar på radio på jobbet hela dagarna. Kan tänka betala en skatt för detta.

 2. Skulle vara intressant att se vad EU domstolen säjer om detta, och framförallt vad tillverkarna själva för komponenter & datorer & surfplattor tycker angående att innehav av deras produkter avgiftsbeläggs av svenska staten?

  • hej
   jag tror det skulle bli många frågor som kommer fram då. radiotjänst gör just nu något förtvivlat att få in extra pengar eftersom deras framtid är osäker.

 3. Mja. Rätt eller fel att införa en sådan lag? Det är väl inte ens på gång med en sådan lag utan det är en gammal som Radiotjänst valt att misshandla och misstolka. 🙂

  Läser man vad regeringen föreslår verkar de ju egentligen att bara de som verkligen kan ta emot utsändningar skall betala men det är för mycket jobb att kontrollera – så man låter den nuvarande lagen gälla. Så regeringen verkar säga att det skall gå lättare att välja bort – Radiotjänst tolkar in ännu fler i lagen.

  • Ja det är gammal lag men som är uppdaterad med ny text som innefattar digitala mottagare och då inkluderat datorer.
   hursom borde licensen vara en beskattning som alla får betala och inte som licens för innehav, tycker jag.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments

marianne on Kontakta mig
Daniel on Kontakta mig
Zebastian J on Press och Media
Fidan Bytyqi on Press och Media
Kasja on Press och Media