AppleiPhoneMobiltelefonerNyheter

Nya HTC One supermobilen

Inlägget har lästs 1685 gånger

Vi har länge väntat på vad HTC kan tänkas komma med efter Apples  iPhone 5 där Apple som vanligt visade upp något riktigt snyggt i Aluminium. Samsung som släppt ett par bra mobiler och Sony med sina vattentäta Experia mobiler.

Här har HTC gjort en mobil med riktigt bra tekniska siffor och designen är rätt lik en iPhone5. Detta kan man ha delade åsikter om det är rätt eller fel.

Detta är nya iPhone 5 och det spekuleras om apples nya iPhone 5s eller iPhone6 detta år, men det får vi se då.

Ett mått på skärmens upplösning eller pixeltäthet är en sak som tillverkarna marknadsfört hårt. Apple började detta genom att visa upp produkter med sin Retina skärm som hade det dubbla antal pixlar jämfört sina konkurrenter vilket gjorde deras skärmar såg fantastiska ut. Idag jämnas detta ut mer och mer och antal pixlar ökar hela tiden.

Som ett mått på antal pixlar och hur stora dessa är har man infört ett mätsystem som bygger på avståndet mellan ögon och skärm – Pixels per degree eller PPD som är förkortningen. Så detta inkluderar alltså både antal pixlar skärmen har och hur långt ifrån du tittar. Apples Retina skärm ligger på minst 53 PPD och högre värde än detta gör att ögat inte kan uppfatta några pixlar längre.

iphone-5

iPhone 5 släppt 2012

Tekniska data:

 • 4 tum skärm (diagonal)
 • 1136×640 pixel skärmupplösning (16:9 förhållande så som moderna TV apparater har)
 • Apple har valt 10 tum som ett typiskt “titt avstånd”
 • IOS 6.1
 • Aluminium chassie unibody

= 57 PPD

Hur är nya HTC One då?

Jo den är mycket lik en iPhone 5 med en Unibody i Aluminium. Med Unibody menas att mobilens skal är utfräst ur en stycke solid Aluminium. Detta gör att konstruktionen blir mycket hållfast och tålig.

htc_one
HTC One släpps 2013

Mobilen har det reptåliga Gorilla glaset, aluminium konstruktion och kamera på fram och baksida.

Tekniska Data:

 • 4.7 tums skärm Full HD 1080p
 • 1920×1080 pixel (16:9 förhållande så som moderna TV apparater har)
 • 57 PPD (vilket matchar en iPhone5)
 • Gorilla glas
 • 4G
 • Android Jelly Bean
 • Aluminium chassie
 • BoomSound
 • BlinkFeed
 • SenseTV som är en IR sändare lik den på en tv fjärrkontroll

Jag skulle kunna skriva en del om CPU, Minne, Version på OS och andra saker men idag är det nästan inte lönt eftersom alla tillverkare kör på samma sak med endast mindre varianter.

Så vad är nytt då förutom att den ser ut som en ny iPhone 5? Jo en trevlig finess är nog den inbyggda IR sändaren vilket gör du enkelt kan använda mobilen som en TV fjärrkontroll eller att styra din hemmabio.

Den har ett nytt ljudsystem som enligt HTC ger ett ljud som man inte hört från en mobil tidigare. HTC One har två stereohögtalare på framsidan där ljudet släpps fram genom mikroskopiska hål på mobilens över och undersida. Hur bra ljudet är återstår att testa och återkommer nog i detta vid senare tillfälle.

Musikspelaren som medföljer har en intressant funktion, den kan nämligen ladda ner texten till låtarna och visa på skärmen samtidigt som låten spelas. Detta blir en intressant Kareokee funktion på alla fester 🙂

Kameran har en ny teknik som HTC kallar Ultrapixel. Detta är inte en kamera med massor av megapixlar utan snarare så att varje pixel klarar fångar upp mer ljus än konventionell sensor. Detta ska enligt HTC ge mycket bättre och skarpare bilder.

En annan trevlig funktion som ni kommer få se mer av är att kameran både kan spela in och ta bilder på samma gång. Detta skapar många fler möjligheter till efterbehandling av en inspelning där man kan plocka bort detaljer ur inspelningen. Som en inbyggd Photoshop då kanske.

Comments (2)

 1. HTC one är vekligen grym, köpte in en i förra veckan. Jag gillar fortfarande apples operativ system mer. Men i övrigt så som skärm och kamera så är det riktigt vassa.
  Bra skrivet. Keep up!
  /Amal

Comment here