AllmäntSäkerhetTips

Ökad säkerhet med F-Secure bankskydd – katastrofdåligt tycker de flesta

Inlägget har lästs 13168 gånger

Är ni en av dem som använder F-secure Internet Security/Antivirus 2013 ska ni vara extra uppmärksamma på deras nya funktion Bankskydd. Den är skapad för att göra bankärenden i en internetbank säker.

Blogg_FS_bankskydd_0

F-Secure har med deras nya flaggskepp F-secure Internet Security/Antivirus 2013 introducerat funktionen Bankskydd. Vad denna gör är att när den känner av att du öppnar din internetbank i en webbläsare och stänger ner all öppen kommunikation som sker över HTTPS dvs. en krypterad säker förbindelse med SSL och certifikat. Tanken med Bankskydd är bra och fungerar säkert för privatanvändaren som sitter hemma på sin dator och gör räkningarna en gång per månad. Dessa har förmodligen inga andra webbsidor eller program öppna och märker inte av vilka problem Bankskydd kan ge.

Den mer avancerade användaren, eller den som jobbar hemma, har oftast flera öppna program som kommunicerar över HTTPS. När bankskyddet aktiveras stänger den ner alla kopplingar som programmen har öppnat. Visst, det är väl grundfunktionen i Bankskydd men den skadar i detta fall mer än den gör nytta.

Ett exempel kan vara en SaaS lösning där man har en installerad klient som kommunicerar mot en molntjänst. Det kan vara Dropbox, Skyddrive, iCloud, Office 365, Visma, VPN och många fler. När Bankskyddet kommer igång stänger den ner dessa program som då börjar varna för att den har tappat förbindelsen. Det går inte heller att öppna en söksida t.ex. Google.

Blogg_FS_bankskydd_2 Här slutar Dropbox fungera

Inte heller Google sök fungerar:

Blogg_FS_bankskydd_3

Det är mycket vanligt att man sitter med öppna filer i t.ex. dropbox eller ekonomiprogrammet för att se vad man ska betala i sin internetbank. När Bankskyddet startar slutar programmen helt enkelt fungera eftersom bankskydden klippte dess nätverk.
I detta läge har Bankskyddet skadat mer istället för att göra bankärendet  säkert – jo visst är det säkert inget annat i datorn fungerar..

Bankskyddet sätter igång och är aktiverat från början utan att man vid installationen fick en möjlighet att välja om man vill ha det eller inte. Det fanns inte heller en förklaring som talar om hur detta fungerar annat än om man ska köpa programmet på deras hemsida där det finns en del säljtexter.

Här har jag satt ihop en guide för er som vill stänga av F-Secure Bankskydd.

Börja med att dubbelklicka på den lilla F-Secure skölden nere till höger på skrivbordet.
Blogg_FS_bankskydd_1

Nu får du fram denna minikontroll och klicka nu på Online Safety
Blogg_FS_bankskydd_4

Nu ska du se denna skärm, får du en popupruta över kryssa bort den.
Blogg_FS_bankskydd_6
Klicka på Användare

Nu kommer denna kontrollpanel fram där du kan välja vilket skydd din användare ska ha.
Blogg_FS_bankskydd_7
Klicka på knappen vid bankskydd så den visar av och blir grå.

Nu kan du logga in på din internetbank utan att riskera dina öppna program och filer slutar fungera.

Visst, det är inte bra att stänga ner en säkerhetsfunktion men den fungerar tyvärr inte.

Comments (2)

  1. Vid betalning med VISA krävs i vissa fall rutinen “Verified by Visa” för att slutföra betalningen. Där blir det tvärstopp om man inte först avaktiverar bankskyddet. Ska det vara så? Snedtänkt?

  2. Även i nyare versioner av f-secure verkar bankskyddet mest som ett skämt. Jag sköter numera mina bankärenden mestadels över bankens app, men bankskyddet hoppar likväl igång till och från på olika sidor som inte har någonting med bankärenden att göra.

Comment here