måndag, december 11, 2023
HomeAllmäntLed ljus är framtiden

Led ljus är framtiden

Inlägget har lästs 1863 gånger

Det går inte att komma från att LED lampor är framtiden

 

Detta energisnåla sättet att skapa ljus har under åren blivit allt bättre och bättre som nu är mer lik en vanlig glödlampa men utan de nackdelar dessa har.

Fördelarna med en LED lampa är att den drar väldigt lite el och kostnaden att ha en lampa tänd dygnet runt året om är mindre än en vanlig lågenergi lampa tänd några timmar varje kväll.

 

Det som alltid har varit ett problem med LED ljus är att de är väldigt ljusstarka med smal spridning. Det kan jämföras med en väldigt stark ficklampa som ger en smal ljusstråle men som räcker långt bort. Samtidigt har ljuset varit ganska hårt och kallt vilket inte passar i alla miljöer. Utvecklingen av LED ljus går framåt i rask takt och den närmar sig den traditionella glödlampan men har lite kvar tills den nått ända fram. Men med tanke på vilken energibesparing det är att byta ut alla lampor mot LED lampor är får man tåla att LED lampan kan ha sina brister.

 

Jag har precis fått paket från SveLED som via sin webbshop säljer olika typer av LED lampor. Du hittar dom här.

 

Den första lampan är en ersättare till lampan med en E27 sockel, vilket oftast är den som finns i bords eller taklampor som hänger i en sladd. Denna lampa var ljusstark med ganska smal ljusstråle. Den passar bra till tak lampor där man vill ha ett bra ljus neråt. Ljuset är vitt och ger ett fint sken.

 

Nästa lampa är en du förmodligen har i spisfläkten, under köksskåpen eller i innertaket. Jag har dessa lite överallt i huset men speciellt badrummet har flera av dessa monterade i taket. Dessa lampor är av typen Halogen som blir mycket varma och ljusstarka och man ska inte ta i dem eller se rakt in i lamporna. Dessa halogenlampor håller inte så bra i en fuktig miljö som ett bad- eller duschrum så nu är det ett par lampor som slocknat. Här är LED lamporna mycket bättre som tack vare sin konstruktion är mer tåliga mot fukt och värme. För att få mer ljus ur en LED lampa har man monterat flera stycken av dem i en vanlig lampa.

 

Lampan från SweLED ger bra ljus och fungerar fint som ersättare till Halogenlampan som dessutom inte inte blir lika varm.

 

Den sista lampan är egentligen inte en lampa utan flera stycken små LED lampor monterade på ett 5 meter långt platt band med två anslutningar i ena änden som ska kopplas till en lågvoltstransformator.  Denna har jag inte testat ännu utan ska montera den runt en stor spegel ca 2 meter hög. Det kommer bli väldigt snyggt tror jag. Kommer uppdatera detta inlägg när jag är klar med det.

 

2013-09-11 18.05.37 2013-09-11 18.06.28 2013-09-11 18.06.59 2013-09-11 18.07.34 2013-09-11 18.08.17 2013-09-11 18.08.42 2013-09-11 18.09.18

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments

marianne on Kontakta mig
Daniel on Kontakta mig
Zebastian J on Press och Media
Fidan Bytyqi on Press och Media
Kasja on Press och Media