tisdag, februari 27, 2024
HomeAllmäntSäker mobilladdning för folk i farten

Säker mobilladdning för folk i farten

Inlägget har lästs 4645 gånger

Möjligheten att snabbt och säkert ladda mobiltelefonen på allmänna platser som flygplatser, shoppingcentrum och träningsanläggningar blir snart verklighet. Nu kommer ChargeBox, en beprövad och obemannad laddningsstation för mobiltelefoner, som gör att användaren tryggt kan lämna sin telefon för laddning och under tiden göra sina ärenden i närområdet. De två första laddningsstationerna finns redan på Centralstationen i Stockholm där över 800 personer laddat sina telefoner den första testveckan.

 

De ökande användningsområdena för smarta telefoner och trenden med tunnare modeller gör att batteritiden lätt blir en utmaning. Behovet av en påslagen och fungerande telefon har också ökat i takt med att vi blivit allt mer mobila och använder telefonen till allt från kommunikation och underhållning till arbete och transaktioner.

–       Förut oroade vi oss för kostnader, sedan för täckning – nu är det batteritiden, Roger Tofft, ägare till Mobilgaraget som nu introducerar ChargeBox på den Nordiska marknaden. Det finns en stor efterfrågan på att snabbt och säkert kunna ladda sin mobiltelefon ”i farten”, utan att behöva stanna upp och vakta sin telefon vid ett eluttag.

Först ut att testa ChargeBox är Jernhusen som placerat två laddningsstationer på Centralstationen i Stockholm för en testperiod om fyra veckor. Den första veckan har över 800 personer valt att ladda sin mobil i Mobilgaraget.

Ladda mobilen – maximera vistelsen
ChargeBox finns redan i ett flertal länder runt om i världen. Laddningsstationerna används främst på allmänna platser som varuhus, flygplatser, tågstationer, företagskluster och träningsanläggningar. Skåpen kan också specialdesignas för enskilda varumärken och integreras i möbler och interiörer. Aktörer som investerar i en ChargeBox erbjuder sina besökare dels en unik tjänst, dels möjligheten för användaren att maximera sin tid i närområdet utan att behöva vakta telefonen under laddningstiden. Studier visar att närvaron av en ChargeBox ökar intäkterna för exempelvis en galleria. Distributör för ChargeBox i Norden och Baltikum är det svenska bolaget Mobilgaraget. Lanseringen startar nu i Sverige och först ut att testa ChargeBox är Jernhusen, som placerat två laddningsstationer på Centralstationen i Stockholm.

Fakta om ChargeBox ®

  • Utförande. ChargeBox finns för närvarande med 4 eller 6 säkerhetsfack, i stående eller väggfasta skåp. Skåp med 8 fack är under utveckling.
  • Kompabilitet. Följande telefoner kan laddas i ChargeBox; iPhone 3,4,5 och telefoner med mikro-USB (Android, Blackberry, Samsung).
  • Laddning. Varje laddning varar i max 30 minuter och laddas under den tiden mellan 25-40 procent (1 procent per minut). Facken är försedda med originalkablar. Varje laddningsstation har flera strömkällor för optimerad laddning oavsett hur många enheter som är anslutna samtidigt.
  • Säkerhet. Varje ChargeBox har sex laddningsfack mekaniska lås och unika nycklar. Mobilgaraget öppnar endast ett fack om det finns misstanke om kvarglömd enhet. Laddningen sker i USB-läge vilket förhindrar informationsöverföring.
  • System. Varje ChargeBox är kopplat till ett telemetrisystem som ger ägaren fjärrövervakning av skåpen med realtidsinformation om exempelvis prestanda, användarfrekvens och felhantering.
  • Kostnad. Kostnaden för att hyra en ChargeBox varierar. Likaså hur mycket en aktör väljer att ta betalt av slutanvändarna för användande av tjänsten. En del väljer att erbjuda laddningen som en kostnadsfri service.

 

Hela iden med ChargeBox är riktigt bra då allt sköts via mobiltelefoner/smartphones idag och inom kort kanske alla köp i affärerna. Då är det speciellt viktigt med en laddad mobil. I takt med att mobiler får mer avancerad teknik, snabbare processorer, mer minne, större skärmar och högre upplösning kommer de successivt kräva mer batterikapacitet alternativt allt mer avancerad strömsparteknik. Men som via alla vet vill vi inte skärmen ska slockna mitt framför ögonen då den tycker den ska spara batteri, eller stänga av funktioner bara för de inte används på 10 sekunder. Nej vi vill ha 100% av telefonens 100% funktioner under 100% av tiden vi använder den. Så därför är ChargeBox en smart sak och kommer säkert få utökade sätt att ladda alla våra batteridrivna saker tex bärbar dator?

 

Lycka till Roger Tofft skaparen av ChargeBox.

 

Roger Tofft skaparen av ChargeBox som laddar din mobil ute på stan Roger Tofft skaparen av ChargeBox som laddar din mobil ute på stan

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments

marianne on Kontakta mig
Daniel on Kontakta mig
Zebastian J on Press och Media
Fidan Bytyqi on Press och Media
Kasja on Press och Media