AppleIT-SäkerhetNyheterSäkerhetWebbfabriken

Apples senaste datorer är drabbade av en ny typ av skadlig kod – och 30 000 maskiner är redan infekterade

Apple M1 Chipbased computers hit by Malware

Inlägget har lästs 12598 gånger

Det var bara ett par månader sedan som Apple lanserade sin nya datormodell baserat på ny ARM processor – Apple M1 chip. Datorn är den första Apple datorn som är utrustade med en ARM processor – lik processorerna som finns i Android mobiler, SmartTV och miljoner andra IoT enheter.

Men början av 2021 började illa för Apple då deras nya datorer attackerats av en ny skadlig programvara som fick smeknamnet “Silver Sparrow”. Uppskattningsvis är det över 30 000 av Apple M1 datorer som har infekterats. De infekterade maskinerna sträcker sig från Mac Mini till den senaste versionen av Apples bärbara datorer. Både den senaste MacBook Air och 13-tums MacBook Pro drivs av M1-chips.

Det verkar dock inte som den skadliga koden “Silwer Sparrow” gör något annat att den kontaktar en så kallad kontroller som har till avsikt att ge styr kommandon till de infekterade datorerna. Malware sedan tidigare har fungerat på liknande sätt  – dvs en Mask – som via en kontroller kan styras till att utföra olika funktioner som t.ex. skicka iväg filer, logga tangentbord och fånga upp inloggningar med lösenord och andra företagshemligheter. En kontroller kunde t.ex. via ICMP meddelanden maskera sina kommandon till de infekterade datorerna och dessa var mycket svåra att upptäcka. Ett sätt att skydda sig mot dessa meddelanden till att styra datorn var att inte tillåta ICMP (ping) meddelanden.

Även om virus är ovanliga på Apples datorer finns det ändå en mängd skadlig programvara som drabbat Apple Mac datorer. Säkerhetsföretaget Webbfabriken har under åren rensat hundratals Apple datorer från trojaner och virus. Är ni oroliga att ni är drabbade kontakta er IT partner, Webbfabriken eller installera ett program som kan söka efter Malware exempelvis Malwarebytes.

Comment here