onsdag, juli 24, 2024
HomeAllmäntSamsung Watch4 smartwatch bättre än någonsin

Samsung Watch4 smartwatch bättre än någonsin

Samsung Galaxy Watch 4 är en uppföljare till en av mina favoritsmartklockor någonsin, och det är första gången på ett tag som vi har sett företaget anamma Wear OS-mjukvaran. Det är dock inte din typiska Wear OS-klocka; den heter One UI Watch 3, och den har byggts av Samsung med hjälp av Google.

Har fått två nya smartklockor från Samsung som heter Samsung Watch4 Classic och Sport. Har redan sedan tidigare flera olika smartklockor från Apple, Fitbiz och Samsung och den som alltid varit min favorit är Samsung.

OS på tidigare smartklockan var Tizen Wearable och med den tekniken som fanns då var klockorna rätt slöa och svarade långsamt på vissa saker. Men de hade bra funktioner inom träning och sport som jag gillade. Sen att de var rätt tåliga mot slag, stötar och vatten gjorde man slapp vara för försiktig med dem.
Den nya Watch4 är ännu bättre, ännu snabbare och ännu mer tålig samt ser ut som en bra och fin vanlig klocka. Vissa kanske inte gillar den runda designen utan föredrar Apples mer rektangulära variant men jag gillar runda bättre. Samsung Watch4 är helt klart en klocka i toppklass och nu med ett operativ som Samsung utvecklat med hjälp av Google som heter Wear OS har den blivit så mycket bättre.

Du kan själv välja designen på klockan som visas genom att välja bland de som redan finns installerade eller ladda hem från Samsung Store. Det finns ett stort antal olika utseenden att välja på där som passar din smak och funktion. Är du t.ex. mest intresserad av träning så finns det specialanpassade för detta, eller om du använder den till jobbet för att planera, läsa mail, ha koll på kalender och mer så använder du ett utseende för detta.

Själv använder jag det som kommer med Samsung Watch4 men flyttar om funktionerna lite. För att hålla koll på stressnivån, blodtryck och kolla EKG så ligger de tex först om man vill det eller så väljer man kanske träningsapparna först.

Klockan har ett stort antal inbyggda sensorer som mäter blodtryck, hjärtslag, EKG och din kropps sammansättning av muskler på skelettet, BMI, fetthalt och mycket mer. Har du en Samsung mobil så synkas den ihop och du använder Samsung hälsoappen för att få full koll på din träning och medicinska hälsa.

Funktion

Klockan har en roterande ring (boett) som du använder för att välja appar eller funktioner och på höger sida finns två knappar som du väljer funktioner med.

Du kan mäta hur du sover om du har klockan på dig på natten och får sedan på morgonen en detaljerad bild över hur du sovit under dygnet med REM, djup och lätt sömn samt hur många gånger du vaknat, snarkat eller hur länge blodets syrehalt varit under 90%. Detta är något jag använder varje dag och på så sätt får en bra bild på hur jag sover och om jag måste sova mer t.ex.

Varje dag är jag ute på en kvällspromenad och då startar jag appen i mobilen som tillsammans med klockan har koll på pulsen, stegräknare och hur man går via GPS kartan. Det finns mycket mer i detta som man sedan kan se i mobilen.

Du kan läsa mail och SMS i mobilen med då urtavlan är rund är det inte lika smidigt som om den vore rektangulär som en mobil är. Det går dock och man kan använda de färdiga inbyggda svaren för att enkelt svara på ett SMS.

Batteri

Klockan klarar sig upp till cirka två dagar vid normal till intensiv användning, och cirka tre dagar om du inte tränar eller använder funktioner som GPS.

När det gäller Galaxy Watch 4 är denna smartklocka ett utmärkt val för alla som redan äger en Samsung Galaxy smarttelefon. Om du äger en annan Android-telefon är det fortfarande ett bra val men inte alla funktioner kan användas i mobilen.

Det finns en laddningsplatta i lådan med magnetlås du placerar klockan på. Den laddas snabbt och väldigt smidigt att ha med sig.

Design och visning

Den finns i två modeller, en med 40 mm urtavla och en annan med 44 mm urtavla. Båda modellerna är gjorda av tålig aluminium och måtten på 40 mm-modellen är 40,4 x 39,3 x 9,8 mm med en vikt på 25,9 g, medan 44 mm är 44,4 x 43,3 x 9,8 mm och väger 30,3 g.

Jag har två stycken olika klockor med 44 mm urtavlan.

Skärmarna på båda Galaxy Watch 4-modellerna ser ljusa ut och vi tyckte att de var lätta att läsa. Upplösningen är också imponerande, med 40 mm-klockan med en upplösning på 396 x 396 och 44 mm-modellen tar upp det till 450 x 450. Det är 330 pixlar per tum för båda modellerna.

Varje modell är även IP68 vatten- och dammbeständig, vilket innebär att du kan ta dem i vatten upp till fem meters djup eller du kan bada eller duscha med den på utan problem. Det finns en funktion du bör aktivera innan du gör detta som heter Vattenlås och du låser sedan upp den genom att hålla in en knapp i 10 sekunder. Klockan spelar då ett antal olika ljud som ska få ut vatten ur högtalare och mikrofonen.

Prestanda och mjukvara

Watch 4 har Samsungs egna Exynos W920-chipset och 1,5 GB RAM. Under hela min testtid har jag märkt att detta är bra med kraft för att köra en mängd olika appar smidigt utan att det laggar. Detta är en av de snabbaste smartklockorna jag någonsin testat. Den här hastigheten är inte så märkbar som den kan vara på en smartphone eller en bärbar dator, men den är märkbar jämfört med andra smartklockor, och den låter dig använda en mängd olika appar medan GPS-funktionerna är igång.

Det finns 16 GB lagringsutrymme på båda modellerna av Galaxy Watch 4. Cirka 8 GB av minnet tas upp av OS och förinstallerade appar..

Kondition

Samsung Galaxy Watch 4 kommer med en mängd hälso- och träningsfunktioner, inklusive GPS för att spåra när du springer, en optisk pulssensor och EKG sensor för att mäta hjärtat.

Klockan har en ny 3-i-1 BioActive Sensor som gör det möjligt för klockan att övervaka hjärtfrekvens, blodsyrenivåer och kroppssammansättning. Samsung säger att dess verktyg för mätning av kroppssammansättning gör att du kan se viktiga konditionsmått som skelettmuskelmassa och kroppsfettprocent. Dessa skanningar är lätta att köra, även om du måste hålla dig stilla för att de ska fungera. Statistiken du får inkluderar en kroppsfettprocentpoäng, skelettmuskulatur, fettmassa, kroppsvatten och BMI. Det kommer också att ge dig en grov uppfattning om det hälsosamma utbudet för ditt kön, vikt och längd.

Det är svårt att säga hur exakta dessa olika mätvärden är, men jag upplever det var användbart att ha åtminstone en grov uppfattning om dem och du kommer att kunna spåra dessa under en tidsperiod för att se om du kan förbättra resultaten.

Pulsmätaren har visat sig vara korrekt och mina resultat stämde överens med mätningar gjorda med andra enheter. Pulsmätaren fungerade bäst i Samsungs egna appar, men du kan även använda dessa funktioner på tredjeparts Wear OS-verktyg.

En viktig sak att notera är den begränsade kompatibiliteten för vissa fitnessfunktioner. EKG- och blodtrycksövervakningsverktygen är bara tillgängliga när du ansluter Galaxy Watch 4 till en Samsung-smarttelefon.

Samsung Watch4
Samsung Watch4
Samsung Watch4
Samsung Watch4
Samsung Watch4
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

marianne on Kontakta mig
Daniel on Kontakta mig
Zebastian J on Press och Media
Fidan Bytyqi on Press och Media
Kasja on Press och Media