måndag, december 11, 2023
HomeAllmänt4G Router från Tele-2

4G Router från Tele-2

Inlägget har lästs 3187 gånger

Har under en tid testat en trevlig 4G router från Tele-2, eller Mr Frank som vi känner till dem i deras reklam.

Routern är en trevlig sak och är mycket lättinstallerad. Routern är från Huawei och de har förmodligen ensamrätt på de mobila bredbandsprylar man får med abonnemangen, eftersom man återfinner prylarna hos alla leverantörer i olika former.

2012-11-08 14.30.342012-11-08 14.31.10

Jag använder själv Tele-2 mobilabonnemang och det fungerar numera ganska bra. Tidigare hade jag problem när mobilen växlade mellan vanligt G och 3G vilket innebar att samtal kopplades ner eller att samtal inte kopplades fram. Det tog över ett år innan det började bli bättre och under den tiden fanns ett supportärende öppet hos Tele-2. Deras tekniker gjorde vad de kunde med att förstå felet fast det försvann förmodligen av sig själv i och med utbyggnaden av sitt mobilnät. I vilket fall så är jag nöjd med Tele-2.

Att installera det mobila bredbandet är mycket enkelt, koppla in strömadaptern i ett ledigt vägguttag och efter en stund har du ett Wifi nät tillgängligt som du kan ansluta din dator, iPad, mobil eller annat till.
En första konfiguration kan vara nödvändig beroende på hur den är uppsatt när du får den. I mitt fall var allt redan ordnat och routern letar automatiskt upp en basstation och etablerar kontakt och delar därefter ut detta som ett standard Wifi nät. Alla nödvändiga uppgifter för att logga in på router och koppla till Wifi står på baksidan av routern.

2012-10-30 13.12.16

Uppmätt hastighet med en iPad3 och Bredbandskollen.se

Hastighet på uppkoppling med 4G

Efter att jag tillbringat några dagar med att leta upp den perfekta mottagningen för 4G hittade jag en ganska bra plats. Med 27 Mbit i nerladdning är routern och mobila bredbandet ett jättelyft jämfört ett ADSL. Hittar du ingen bra uppkoppling med 4G var inte ledsen för det då du förmodligen hittar en tillräckligt snabbt 3G uppkoppling, vilket routern också klarar. Telefon och mobilnäten byggs ut i rask takt och blir allt snabbare och bättre så jag tvivlar inte på att du slutligen kan få en bra 4G uppkoppling. Där jag bor är dock både 3G och 4G täckning rätt dålig och oftast med hastigheter runt 1-4 Mbit. Enligt Tele-2s hemsida kommer 99% av Sveriges befolkning kunna surfa med 4G i slutet av 2012 vilket jag ser fram emot.

En fördel med att använda en router istället för en så kallad Dongle är att du kan placera denna routern där du har bäst täckning – du behöver bara ett eluttag att koppla den till. Med en dongle i din dator är hastigheten begränsad till var du sitter och hur du sitter.

IP-Telefoni

Baktill på routern finns det 2 telefonuttag för IP telefoni. Med de fördelar 4G ger över vanligt 3G gör att eventuella problem med IP telefonin minskas. Istället för att koppla upp din dator till routern via Wifi kan du ansluta den med en nätverkssladd (om din dator stödjer det).

2012-11-08 15.21.25

Tele-2 abonnemang – vad gör jag nu?

Tele-2 har flera olika abonnemang men jag rekommenderar deras Mobilt Bredband XL abonnemang som ger dig surfhastigheter runt 20-40 Mbit/sekund och 80 Gb data i nerladdning. När du använt 80 Gb begränsas hastigheten till 0.2 Mbit /sekund.

Priset för Mobil Bredband XL hos Tele-2 är vid skrivande stund endast 349 kr /månad.

När du beställt ett abonnemang och fått hem din router är det bara att packa upp, ställ på en bra plats och koppla in strömmen. Sen kan du ansluta till Wifi och surfa på.

Video från Tele-2

RELATED ARTICLES

5 COMMENTS

 1. Hej

  Har precis samma router från tele2 som dig. Funkar det att koppla upp en ipad (som inte stöder 4G) mot routern? Antar att den då går på 3G-nätet?

  • Hej
   Jodå själva routern delar ut 3G eller 4G nätverket som ett vanligt Wifi nät. Jag har testat med min iPad och fumgerar utmärkt.

  • Hej
   Ja en liten 1TB disk har jag testat och delat ut. Min dator med Windows 8.1 hittar den fint och det går rätt snabbt att kopiera filer mellan dator och hårddisk till router.

   MVH
   Robert

   • Jag har provat att koppla in en större hårddisk men kan ej hitta den, men däremot så hittar jag ett usbminne utan problem. Har du någon lösning?

    MVH

    Christian

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments

marianne on Kontakta mig
Daniel on Kontakta mig
Zebastian J on Press och Media
Fidan Bytyqi on Press och Media
Kasja on Press och Media