lördag, maj 18, 2024
HomeAllmäntMassivt internetproblem gjorde att nyhetssajter världen över låg nere

Massivt internetproblem gjorde att nyhetssajter världen över låg nere

I flera timmar låg flera stora sajter i världen nere, allt från techjättar till nyhetssajter.

Nästan alla större sajter är beroende av externa leverantörer av statiskt innehåll – så kallade Content Distribution Network CDN som är byggd så att om du besöker en hemsida som använder CDN laddas bilder och annan media från den närmaste servern istället för där hemsidan hostas. Det finns många fördelar med CDN och ett distribuerat system som placerar digital data närmare besökaren – men som i detta fallet också kan leda till massiva och världsomspännande krascher.

Det massiva problemet tros ligga hos en stor CDN levernatör som heter Fastly och det är troligen inget direkt tekniskt fel såsom trasig server eller nätverk då de har tusentals servrar utspridda i världen och med väldigt stor redunans. Nej, jag misstänker att ett konfigurationsfel i någon fil orsakade detta avbrott som varade ungefär en timme. Även om felet hittas snabbt och rättas till, tar det oftast en viss tid innan den rätta konfigurationen har replikerats ut till samtliga servrar i världen. Felet upptäcktes 11.50 svensk tid och var löst 14.40.

“We identified a service configuration that triggered disruptions across our points of presence globally and have disabled that configuration,” Fastly told NBC News in a statement. “Our global network is coming back online.”

Flera nyhetsmedia rapporterade att deras sajter låg nere under dagen såsom Reddit, The Guardian, United Kingdom’s government page, BBC, Bloomberg News, The New York Times, CNN, Amazon, Steam, spelsajter och många flera svenska sajter.

En backup plan i denna händelse skulle kunna vara att tillfälligt stänga av CDN på sajten tills felet av avhjälpt. CDN är till för att snabba upp hemsidan så att stänga av den innebär en högre belastning på den eller de servrar som hanterar webbsajten vilket antingen kan bli väldigt seg eller helt sluta fungera pga överbelastning av alla besökare.

Fastly ska ha en eloge att de hittade felet så fort och sajterna inte låg nere under en längre tid.

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

marianne on Kontakta mig
Daniel on Kontakta mig
Zebastian J on Press och Media
Fidan Bytyqi on Press och Media
Kasja on Press och Media